Ραγδαία ανάπτυξη της γερμανικής χοιροτροφίας

Η ανάδειξη της Γερμανίας στον μεγαλύτερο παραγωγό χοιρινού κρέατος στην Ευρώπη είναι αποτέλεσμα μιας εντατικής ανάπτυξης. Τα στοιχεία που αντλήσαμε από τον οργανισμό German Meat, είναι ενδεικτικά.

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά η παραγωγή χοιρινών το 2010 έφτασε τα 5,4 εκατ. τόνους, παρουσιάζοντας μια σταθερά αυξητική πορεία, τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Ο αριθμός των χοιρινών που σφάχτηκαν το 2010 έφτασε τα 58,35 εκατ. και είναι αυξημένος κατά 35% από το 2000.

Αυτή η αλματώδης παραγωγή οδήγησε σε κάλυψη της κατανάλωσης για πρώτη φορά το 2005, για να φθάσει σήμερα η υπερεπάρκεια σε ποσοστό 37%. Η θετική αυτή σχέση παραγωγής – κατανάλωσης δίνει ένα ισχυρό προβάδισμα στη γερμανική χοιροτροφία στον εξαγωγικό τομέα. Έτσι με 2,2 εκατ. τόνους εξαγωγές το 2010 (αύξηση 86% σε σχέση με το 2005) οι Γερμανοί θεωρούνται ο μεγαλύτερος εξαγωγέας χοιρινού κρέατος στον κόσμο.

Οι εξαγωγές της Γερμανίας κατά 70,9% κατευθύνονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μεγαλύτερους αγοραστές την Ιταλία, την Ολλανδία και την Πολωνία. Το υπόλοιπο 29,1% των εξαγωγών χοιρινού, που αποτελεί τον πιο αναπτυσσόμενο εξαγωγικό τομέα της Γερμανίας, οδεύουν κυρίως στη Ρωσία (ο μεγαλύτερος πελάτης της γερμανικής βιομηχανίας χοιρινών) και το Χογκ-Κογκ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι μέσα στη δεκάδα των μεγαλύτερων πελατών της γερμανικής χοιροτροφίας είναι δυο χώρες που έχουν και οι ίδιες υπερπαραγωγή χοιρινού κρέατος – η Ολλανδία και η Δανία.

Όλα δείχνουν ότι οι Γερμανοί επενδύουν σοβαρά στην παραγωγή και εξαγωγή χοιρινού κρέατος, την ίδια στιγμή μάλιστα που υποχωρεί η παραγωγή βόειου κρέατος.

You might also like