Το γαλλικό χοιρινό κρέας σε αριθμούς
Η γαλλική οργάνωση στον γεωργο-κτηνοτροφικό τομέα είναι γνωστή και κατά καιρούς έχουμε παρουσιάσει διάφορα στοιχεία. Αυτή τη φορά το meatplace.gr είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τη γαλλική χοιροτροφία, συμμετέχοντας σε μια αποστολή που οργάνωσε η Sopexa Hellas σε συνεργασία με την Interprofession Nationale Porcine (INAPORC) – τη Γαλλική Διεπαγγελματική Οργάνωση Χοιρινού δηλαδή. Από τα στοιχεία που συλλέξαμε παραθέτουμε ορισμένα που αφορούν την παραγωγή και τη μεταποίηση χοιρινού κρέατος και θα επανέλθουμε σε επόμενο χρονικό σημείο.
Διατηρώντας την τελευταία δεκαετία σταθερή την παραγωγή της η Γαλλία βρίσκεται στην τρίτη θέση ανάμεσα στις χώρες – παραγωγούς χοιρινού κρέατος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της INAPORC το 2010 η παραγωγή (σε σφάγια) έφτασε τους 2,3 εκατ. τόνους, με τη Γερμανία να έχει εκτιναχτεί στους 4,9 εκατ. τόνους (αύξηση 26% από το 2000) και την Ισπανία στους 3,5 εκατ. τόνους (αύξηση 17%). Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες – μεγάλους παραγωγούς χοιρινού, η Γαλλία έχει ένα ελαφρύ μόνο πλεόνασμα 6% σε σχέση με την εσωτερική της κατανάλωση. Παρόλα αυτά οι εξαγωγές φθάνουν τις 750.000 τόνους, δηλαδή εξάγεται το 1/3 της παραγωγής της. Κύριοι «πελάτες» της είναι η Ιταλία που απορροφά το 23%, η Μεγ. Βρετανία με 9,3%, οι χώρες της Ασίας (Κίνα, Φιλιππίνες, Κορέα, Ιαπωνία) με 9,3% και η Ρωσία με 8,9%. Η Ελλάδα απορροφά το 6,4% των γαλλικών εξαγωγών χοιρινού, κυρίως σε σφάγια.
Η χοιροτροφία στη Γαλλία είναι σχεδόν ολοκληρωτικά οργανωμένη. Το 95% της παραγωγής χοιρινού κρέατος είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμη μέσα από 60 συνεταιριστικούς ομίλους, οι οποίοι συγκεντρώνουν 11.000 χοιροτρόφους με 1 εκατ. χοιρομητέρες και περίπου 26 εκατ. χοιρινά. Από αυτούς τους ομίλους οι 10 μεγαλύτεροι έχουν το 84% της δραστηριότητας, ενώ οι τρεις πρώτοι το 50%. Μεγαλύτερες εταιρείες είναι η Cooperl Arc Atlantique, η οποία στις τρεις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της έσφαξε το 2010 4,958 εκατ. χοιρινά και η Bigard, με 4,933 σφαγές στις 7 εγκαταστάσεις της.
Η παραγωγή συγκεντρώνεται με αυξητική τάση στο βορειοδυτικό άκρο της Γαλλίας, το λεγόμενο Grand Quest de la France, που περιλαμβάνει τη Βρετάνη, τη Νορμανδία και τον Λίγηρα. Το 58,1% του χοιρινού κρέατος παράγεται στην Βρετάνη. Αυτή η γεωγραφικά απομακρυσμένη παραγωγή, δημιουργεί και ένα επιπλέον μεταφορικό κόστος, τουλάχιστον όσον αφορά την Ελλάδα.
Οι συνομιλητές μας στην INAPORC αξιολογούν ως σημαντική την ελληνική αγορά, ενώ κάνοντας μια εκτίμηση για τη σημερινή θέση της γαλλικής χοιροτροφίας, κάνουν λόγο για την υπερπαραγωγή χωρών της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Δανία και η Ολλανδία που έχουν επάρκεια αντίστοιχα 642% και 261%.
Μια ισχυρή αλλαντοβιομηχανία
Η παραγωγή αλλαντικών είναι μια πολύ μεγάλη βιομηχανία στη Γαλλία με περίπου 300 επιχειρήσεις και τζίρο που ξεπέρασε τα 6,12 δισ. ευρώ το 2010. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι μικρομεσαίες και συμμετέχουν στη Διεπαγγελματική Οργάνωση. Η ετήσια παραγωγή αλλαντικών ξεπερνά το 1,2 εκατ. τόνους. Ανάμεσα στα 450 είδη αλλαντικών τα βραστά ζαμπόν, λουκάνικα και σαλάμια αποτελούν το 40% της παραγωγής.