Πτώση στις διεθνείς τιμές των τροφίμων και το Δεκέμβριο

Οι τιμές των τροφίμων μειώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2011 παρουσιάζοντας, σύμφωνα με το Δείκτη Τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), πτώση 2,4% σε σχέση με το Νοέμβριο. Ο Δείκτης ήταν μάλιστα πεσμένος κατά 11,3% σε σχέση με το ανώτατο σημείο στο οποίο έφτασε το Φεβρουάριο του 2011.

Οι εκτιμήσεις του Οργανισμού λένε ότι η μείωση του Γενικού Δείκτη προήλθε από την απότομη πτώση στις διεθνείς τιμές των σιτηρών, της ζάχαρης και των ελαίων. Ωστόσο, παρά τη μείωση που ήταν σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια του β’ εξαμήνου του 2011, ο Δείκτης βρέθηκε κατά μέσο όρο το 2011 στο υψηλότερο σημείο από τότε που ο FAO ξεκίνησε τη μέτρηση των διεθνών τιμών των τροφίμων, το 1990. Το προηγούμενο υψηλό ήταν το έτος 2008.

Δίνοντας πάντως ένα μέτρο της αβεβαιότητας, στελέχη του FAO δήλωναν ότι «οι διεθνείς τιμές πολλών βασικών τροφίμων έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά δεδομένης της αβεβαιότητας στην παγκόσμια οικονομία, δεν είναι προβλέψιμες οι προοπτικές που έχουμε μπροστά μας».

Οι τιμές των σιτηρών παρουσίασαν τη μεγαλύτερη πτώση, 4,8% αλλά ο σχετικός Δείκτης σε σύνολο έτους είναι 35% υψηλότερος από το 2010.

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO ήταν το Δεκέμβριο ελαφρώς πεσμένος σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα και η μείωση αυτή προήλθε κυρίως από το χοιρινό κρέας, του οποίου η τιμή έπεσε κατά 2,2%. Το πρόβειο υποχώρησε ελάχιστα, ενώ αντίθετα το βόειο και το κρέας πουλερικών κατέγραψε ήπια αύξηση. Σε ετήσια βάση, οι τιμές του κρέατος το 2011 ήταν κατά 16% υψηλότερα από το 2010.

You might also like