Αλλαγή δεδομένων για τα αντιβιοτικά στα ζώα

Τα αντιβιοτικά που δίνονται στα ζώα αγροκτήματος είναι απίθανο να συντελούν σε ανθεκτικά μικρόβια στον άνθρωπο, αποκαλύπτει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης. Η Βρετανική Κτηνιατρική Εταιρεία χαιρέτισε τα ευρήματα, τα οποία θέτουν σε αμφισβήτηση την απόφαση της Ε.Ε. να απαγορεύσει την προφυλακτική χρήση αντιμικροβιακών ουσιών στην κτηνοτροφία.

Οι ερευνητές μελέτησαν το παθογόνο Salmonella Typhimurium DT104 σε ανθρώπους και ζώα στη Σκωτία, και έδειξαν ότι οι περιπτώσεις διαφέρουν σημαντικά. Διαπίστωσαν επίσης ότι στις περισσότερες από τις μικροβιακές αντοχές που είναι κοινές στα ζώα και στον άνθρωπο, αυτές εμφανίστηκαν πρώτα στους ανθρώπους. Το συμπέρασμα ήταν ότι ο ζωικός πληθυσμός είναι απίθανο να είναι η κύρια πηγή της μικροβιακής ανθεκτικότητας στον άνθρωπο.

«Για μεγάλο χρονικό διάστημα η μικροβιακή ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά που λαμβάνει ο άνθρωπος αποδιδόταν εν μέρει στην κτηνιατρική χρήση αντιβιοτικών», δηλώνει ο πρόεδρος της Βρετανικής Κτηνιατρικής Εταιρείας Κ. Πάτζετ. «Με συνέπεια να περιοριστεί η δυνατότητα των κτηνιάτρων να χρησιμοποιούν ορισμένες κατηγορίες αντιμικροβιακών ουσιών. Αυτή η έρευνα θα είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα στο να κατανοήσουμε τον τρόπο που επέρχεται η ανθεκτικότητα» καταλήγει στη δήλωσή του, την οποία μεταφέρει meatinfo.co.uk.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η έρευνα του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης έρχεται σε αντίθεση με καθιερωμένες αντιλήψεις, καθώς έρευνες καταναλωτή που έχουν πραγματοποιηθεί δείχνουν ότι το 64% των καταναλωτών ανησυχούν για τα κατάλοιπα αντιβιοτικών στο κρέας.

You might also like