Την ερχόμενη εβδομάδα ψηφίζεται ο Δήμητρα

Σε δυο συνεδριάσεις την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται η ψήφιση του νομοσχέδιου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό Δήμητρα.

Το νομοσχέδιο αυτό ολοκληρώνει την συγκρότηση του Οργανισμού, ο οποίος έχει συνενώσει τις δομές τεσσάρων οργανισμών: ΕΛΟΓΑΚ, ΕΘΙΑΓΕ, ΟΠΕΓΕΠ, ΟΓΕΕΚΑ.

Να σημειωθεί ότι στη συζήτηση που έγινε στην ειδική επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο υποστήριξε μόνο το ΠΑΣΟΚ, ενώ η Νέα Δημοκρατία εξέφρασε επιφυλάξεις. Αρνητικά τοποθετήθηκαν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ. Η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής αναμένεται με ενδιαφέρον, δεδομένου ότι πλέον το ΠΑΣΟΚ δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με την τοποθέτηση του αρμόδιου τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Κασαπίδη, είναι αντίθετη και προτίθεται να καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής και επί των άρθρων.

Η ίδρυση του ΕΛΓΟ Δήμητρα και ιδιαίτερα η απορρόφηση των αρμοδιοτήτων του πρώην ΕΛΟΓΑΚ έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Μάλιστα το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του Δημοσίου που έχει καταθέσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης περιλαμβάνει άρθρο σύμφωνα με το οποίο μεταφέρει και τις Σχολές Επαγγελμάτων Κρέατος στο νέο Οργανισμό.

Σημαντική εξέλιξη για τον κλάδο των κρεοπωλών, είναι και η θέση που εξέφρασε η ΓΣΕΒΕΕ στις 13 Μαρτίου για συμμετοχή εκπροσώπου της στο Δ.Σ. του νεοσύστατου Οργανισμού. Η ΓΣΕΒΕΕ, εκπροσωπώντας τον κλάδο της εμπορίας κρέατος ως τριτοβάθμια οργάνωση, ζήτησε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τη συμμετοχή της κατ’ αναλογία του εκπροσώπου της ΠΑΣΕΓΕΣ που έχει προβλεφθεί στο σχετικό νομοσχέδιο.

You might also like