Οδηγίες ΕΦΕΤ για το Πάσχα

Τις καθιερωμένες οδηγίες για την εορταστική περίοδο αγορών του Πάσχα εξέδωσε ο ΕΦΕΤ. Πρώτη επισήμανση προς τους καταναλωτές: Αγοράστε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Ειδικά για το κρέας, ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές να αγοράζουν κρέας «που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένο σε σκόνη και μικρόβια».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του ΕΦΕΤ Γιάννη Μίχα, «Η λειτουργία της αγοράς με σεβασμό στον καταναλωτή είναι μια διαρκής πρόκληση που για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά απαιτείται η πληρέστερη και ουσιαστικότερη συμμετοχή όλων μας. Ο ΕΦΕΤ μαζί με τους σοβαρούς επαγγελματίες και τους καταναλωτές θα κερδίσουν τη μάχη κατά νοσηρών φαινομένων, που αμαυρώνουν το κύρος και την αξιοπιστία της εμπορικής δραστηριότητας».

Σχετικά με τις αγορές κρέατος και πιο συγκεκριμένα για την προμήθεια σε αμνοερίφια, συκωταριές και έντερα οι οδηγίες προς τους καταναλωτές εστιάζονται κυρίως στην επισήμανση και στις σφραγίδες και έχουν ως εξής:

  • Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, όπως και για τα προερχόμενα από κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») ή ερυθρό «allura» και ωοειδές σχήμα.
  • Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα καστανό, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.
  • Κάθε σφάγιο θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.
  • Τα σπλάχνα, το συκώτι, οι πνεύμονες, η καρδιά, οι νεφροί να μη φέρουν οζίδια και κύστεις.
  • Στην περίπτωση της επιλογής κατεψυγμένων, πρέπει να φροντίσει ο καταναλωτής να μην έχουν αποψυχθεί.
  • Αν αγοράσει «εντεράκια» για το παραδοσιακό κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα, αυτά δεν πρέπει να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στη σκόνη και τα έντομα. Επίσης πρέπει να φροντίσει να τα καθαρίσει πολύ καλά.
  • Αν ο καταναλωτής προμηθευτεί κατεψυγμένη συκωταριά, πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην αναγραφή ημερομηνίας κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.
  • Σε καμία περίπτωση οι καταναλωτές δεν πρέπει να προμηθεύονται αποψυγμένα εντόσθια.
You might also like