Η κρεοφαγία, βασικός παράγοντας στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους

Το σημαντικό ρόλο που έπαιξε η κρεοφαγία στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, αναδεικνύει έρευνα που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες στο επιστημονικό περιοδικό PlusONE.

Μελετώντας τα άκρα και το διατροφικό προφίλ 67 ειδών θηλαστικών, η έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από το Σουηδικό Συμβούλιο Έρευνας, διαπίστωσε ότι η κρεοφαγία οδηγεί σε ενωρίτερο απογαλακτισμό, και συντελεί σε ενωρίτερη ανάπτυξη. Οι ερευνητές θεωρούν ότι το γεγονός αυτό διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του ανθρώπου, σε σύγκριση με τους μεγάλους πιθήκους.

Πιο συγκεκριμένα, η διατροφή με κρέας επέτρεψε στον άνθρωπο να απογαλακτίζεται νωρίτερα από άλλα είδη κι έτσι μειώθηκε ο χρόνος ανάμεσα στις γεννήσεις, αυξήθηκε ο δείκτης αναπαραγωγής και το ανθρώπινο είδος εξαπλώθηκε γρηγορότερα. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι τα νεαρά άτομα σε όλα τα ζώα σταματούν το θηλασμό όταν ο εγκέφαλός τους φτάσει σε ένα συγκεκριμένο στάδιο ανάπτυξης, και αυτό το στάδιο έρχεται νωρίτερα στα σαρκοφάγα (ως τέτοια ορίζονται τα είδη που παίρνουν τουλάχιστον το 20% των θερμίδων τους από το κρέας) σε σχέση με τα φυτοφάγα ή τα παμφάγα ζώα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο μεγάλος εγκέφαλός μας, η μεγάλη διάρκεια ζωής και η υψηλή γονιμότητα είναι βασικά στοιχεία της εξέλιξης του ανθρώπου και θεωρείται ότι συνδυάστηκαν στενά με τη χρήση εργαλείων, την κρεοφαγία και το κυνήγι. «Εδώ δείχνουμε με ποσοτικούς όρους, ότι το διατροφικό προφίλ αποτελεί βασικό παράγοντα που επηρεάζει το χρόνο του απογαλακτισμού σε ένα ευρύ φάσμα θηλαστικών, μεταξύ των οποίων και ο άνθρωπος».

Περισσότερα στοιχεία για την έρευνα, εδώ.

You might also like