Διακοπή των εισαγωγών κρέατος από Βραζιλία εξετάζει η Ρωσία

Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει όλες τις εισαγωγές κρέατος από τη Βραζιλία και την Αργεντινή, προβάλλοντας ελλείψεις στους ελέγχους ποιότητας που διεξάγουν αυτές οι χώρες, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές.

Κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες των δύο χωρών, οι Ρώσοι έκαναν ξεκάθαρο ότι προτίθενται να διευρύνουν τη λίστα των βραζιλιάνικων εταιρειών που έχουν χαρακτηριστεί ως πολύ προβληματικές για εξαγωγή στη Ρωσία, επειδή δεν είναι αξιόπιστες οι εγγυήσεις που παρέχει η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Βραζιλίας. Όπως μάλιστα σημείωσαν, οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες έδωσαν αρνητική αξιολόγηση στην πλειονότητα των βραζιλιάνικων επιχειρήσεων που επιθεώρησαν στη διάρκεια του 2010 και του 2011.

Ενόψει νέων επιθεωρήσεων που θα διεξάγουν εντός του Μαΐου Ρώσοι κτηνίατροι, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υπόθεση βαδίζει σε αδιέξοδο, καθώς παραμένει η προβληματική διαχείριση, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ρωσικές αρχές, που αναφέρουν ότι η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Βραζιλίας δεν ενημερώνει τις επιχειρήσεις για τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργούν οι ρωσικές αρχές.

Σημειώνεται ότι το 2011 η Βραζιλία προμήθευσε στη Ρωσία 227.000 τόνους βόειου κρέατος (19% κάτω από το 2010), 134.000 τόνους χοιρινού κρέατος (-40%) και 70.000 τόνους κρέατος πουλερικών (-50%).

Σημαντική όμως μείωση παρουσίασαν επίσης το πρώτο τρίμηνο του 2012, τα φορτία κρέατος από την Αργεντινή στη Ρωσία (-45% σε σύγκριση με το 2010). Αντίθετα, οι παραδόσεις ουρουγουάνικου βόειου κρέατος στη Ρωσία αυξήθηκαν από 3.000 τόνους σε 78.000 τόνους μεταξύ 2005 και 2011, καθιστώντας τη χώρα την ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά για τις ρωσικές εισαγωγές κρέατος. Με αυτή την αφετηρία, η Ουρουγουάη θα προσπαθήσει να κερδίσει στη ρωσική αγορά κρέατος μερίδια από τη Βραζιλία, την Αργεντινή, ακόμη κι από την Παραγουάη, η οποία ήταν ένας από τους σημαντικούς εταίρους της Ρωσίας.

You might also like