Η Gourmey με έδρα το Παρίσι, η πρωτοποριακή εταιρεία καλλιεργούμενων τροφίμων της Γαλλίας, ανακοίνωσε ότι έχει υποβάλει αιτήσεις στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA), στον Οργανισμό Τροφίμων της Σιγκαπούρης (SFA), στον Οργανισμό Προτύπων Τροφίμων (FSA) στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ελβετία Ομοσπονδιακό Γραφείο Ασφάλειας Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων (FSVO), όπως και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) και στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), ώστε να προσφέρει το κορυφαίο προϊόν της σε λάτρεις των τροφίμων, σεφ και εστιατόρια, παρέχοντας μια νέα επιλογή για στους φίλους του φουά γκρα παγκοσμίως.
Η ασφάλεια των καταναλωτών στο επίκεντρο
Οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν θεσπίσει ισχυρά ρυθμιστικά πλαίσια για την αξιολόγηση της ασφάλειας των νέων τροφίμων, όπως τα καλλιεργημένα τρόφιμα, με τις ΗΠΑ, τη Σιγκαπούρη και το Ισραήλ να έχουν ήδη εγκρίνει την πώλησή τους.
Στην ΕΕ, αυτή είναι η πρώτη φορά που μια εταιρεία αναζητά έγκριση νέων τροφίμων για καλλιεργημένα τρόφιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Gourmey δεν χρησιμοποιεί γονιδιακά επεξεργασμένα ή γενετικά τροποποιημένα κύτταρα, επομένως η εφαρμογή τους εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού για τα νέα τρόφιμα. Για να υποστηρίξει την αίτησή της για νέα τρόφιμα, η Gourmey ετοίμασε έναν φάκελο σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς, έχοντας την καθοδήγηση της EFSA.
«Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τις ρυθμιστικές αρχές για να διασφαλίσουμε την πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις ασφάλειας σε όλες αυτές τις διαδικασίες. Είμαστε βέβαιοι ότι τα προϊόντα μας θα πληρούν αυτά τα εξαιρετικά απαιτητικά πρότυπα, ώστε όλοι όσοι θέλουν να μπορούν να απολαμβάνουν νέες γκουρμέ εμπειρίες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gourmey, Nicolas Morin-Forest.
Η premium κατηγορία καθοδηγεί τις παγκόσμιες τάσεις στα τρόφιμα
«Η premium κατηγορία ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή των τάσεων των τροφίμων, όπου εμφανίζονται οι πιο συναρπαστικές καινοτομίες. Παρατηρούμε συναρπαστική εμπορική έλξη για το πρώτο μας προϊόν σε πολλές περιοχές, όπου οι σεφ θέλουν να συνεχίσουν να σερβίρουν φουά γκρα υψηλής ποιότητας. Ξεκινώντας από την υψηλή κουζίνα, λειτουργεί ως καταλύτης για τα μελλοντικά μας λανσαρίσματα προϊόντων, με τους σεφ να χρησιμεύουν ως οι καλύτεροι πρεσβευτές για την εισαγωγή νέων κατηγοριών προϊόντων στους καταναλωτές και την προώθηση της βιωσιμότητας», προσέθεσε ο Nicolas Morin-Forest.
Σημειώνεται πως η Gourmey υποστηρίζεται από ένα παγκόσμιο δίκτυο συνεργατών για τη διευκόλυνση της εισόδου της εταιρείας στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων των διανομέων εκλεκτών τροφίμων, των πρεσβευτών σεφ και των συνεργατών της αλυσίδας εφοδιασμού και της έρευνας.
Αυτή η καινοτομία έρχεται σε μια αποφασιστική στιγμή που οι καταναλωτές αναζητούν ολοένα και περισσότερο νέους τρόπους για να απολαύσουν νόστιμες γαστρονομικές εμπειρίες, ενώ αγκαλιάζουν τις βιώσιμες προσδοκίες.
Με τις παγκόσμιες φιλοδοξίες της Gourmey και την κατανάλωση κρέατος στην Ασία να αναμένεται να αυξηθεί κατά 80% έως το 2050, η εταιρεία δραστηριοποιείται ενεργά σε αυτές τις περιοχές, ιδιαίτερα σε αγορές όπως η Σιγκαπούρη, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, όπου υπάρχει σημαντική ώθηση στα καλλιεργούμενα τρόφιμα.
Προϊόντα με θετικό αντίκτυπο
Μια μελέτη που ανατέθηκε από την Gourmey δείχνει ότι η καινοτόμος τεχνολογία της εταιρείας μειώνει σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε σύγκριση με τη συμβατική παραγωγή στην ίδια κατηγορία προϊόντων. Ειδικότερα, θα μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η χρήση γης και νερού.
Η μελέτη διεξάγεται υπό την εξωτερική επιστημονική καθοδήγηση της καθηγήτριας Hanna Tuomisto από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και το Ινστιτούτο Φυσικών Πόρων της Φινλανδίας, κορυφαίου Ευρωπαίου μελετητή και πρωτοπόρου στον τομέα των αξιολογήσεων του κύκλου ζωής των νέων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των καλλιεργημένων τροφίμων.
«Η διαφοροποίηση της παραγωγής πρωτεϊνών είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της επισιτιστικής ασφάλειας και τη συμβολή σε στόχους βιωσιμότητας, όπως η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και η βιοποικιλότητα. Η ενσωμάτωση της παραγωγής καλλιεργούμενων τροφίμων στις υπάρχουσες αλυσίδες αξίας αγροδιατροφικών προϊόντων παρέχει μια συμπληρωματική πηγή πρωτεΐνης που θα συμβάλει σε ανθεκτικά συστήματα τροφίμων», τόνισε ο Nicolas Morin-Forest.
Photo Credits: Romain Buisson