Διαχείριση λιβαδιών για μείωση των αερίων θερμοκηπίου

To μεθάνιο που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα από τα κοπάδια είναι μεταξύ των αερίων που συνεισφέρουν στην κλιματική αλλαγή και το οποίο η βιομηχανία του κρέατος έχει μπροστά της την πρόκληση να μειώσει κατά 11% έως το 2020.

Ερευνητές του Συμβουλίου Αγγλικού Βοδινού και Αρνίσιου Κρέατος εξετάζουν το πώς οι παραγωγοί μπορούν να κάνουν βελτιώσεις στις εκμεταλλεύσεις τους μέσω της χρήσης βελτιωμένων ποικιλιών χορταριού που θα δώσουν υψηλής ποιότητας ζωοτροφές και θα ευδοκιμούν σε πιο ξηρές συνθήκες. "Ζωοτροφές χαμηλές με χαμηλά επίπεδα δύσπεπτων ινών μπορούν να οδηγήσουν σε λιγότερο παραγόμενο μεθάνιο», λένε οι ίδιοι ερευνητές.

«Έτσι, δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στην επιλογή χορταριού και διασφαλίζοντας ότι έχουμε τα κατάλληλα λιβάδια, αυτό θα βοηθήσει να μειωθούν οι εκπομπές. Αυτή την εποχή του έτους, η μέση αύξηση του σωματικού βάρους βοοειδών που βόσκουν έξω, είναι μισό κιλό την ημέρα. Γνωρίζουμε όμως ότι ο στόχος για 1,2 κιλά τη μέρα από το χορτάρι είναι εφικτός, κατά συνέπεια υπάρχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης αν διαχειριστούμε κατάλληλα το χορτάρι».

Οι ερευνητές θα συνεχίσουν τις εργασίες τους για να φτάσουν σε καλύτερα αποτελέσματα, καθώς όπως λένε: «Αν πάρουμε ένα μέσο βοσκότοπο, επικεντρωθούμε στη διαχείρισή του και αυξήσουμε το ποσό του τριφυλλιού, για παράδειγμα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε 15% μείωση του δυναμικού θέρμανσης του πλανήτη ανά κιλό σφαγίου στα βοοειδή, και 10% μείωση στα πρόβατα».

You might also like