“Κλειστό” επάγγελμα κι ο κρεοπώλης;

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τα κλειστά επαγγέλματα και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι της τρόικας να τα… ανοίξει. Κι ενώ η κυβέρνηση διέρρεε φήμες για πολυνομοσχέδιο – «σκούπα» για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων από τα μέσα Δεκεμβρίου, ακόμη δεν έχει υπάρξει σχέδιο νομοθετήματος. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, φοβούμενη διαρροές βουλευτών της, η κυβέρνηση σκέπτεται να φέρει ένα γενικό νόμο-πλαίσιο στη Βουλή και μετά να προωθήσει ανά επάγγελμα την απελευθέρωση με Προεδρικά Διατάγματα.

Εκείνο που προκαλεί εντύπωση και αντιδράσεις είναι ότι σε ρεπορτάζ καναλιών και εφημερίδων εμφανίζεται ένας αριθμός 150 επαγγελμάτων, που όμως πουθενά δεν καταγράφονται πλήρως, αντίθετα επιλεκτικά προβάλλονται κάθε φορά κάποια από αυτά. Έτσι, έκπληκτοι οι κρεοπώλες είδαν, άκουσαν, διάβασαν ότι και το δικό τους επάγγελμα είναι… κλειστό και ως εκ τούτου πρέπει να… απελευθερωθεί.

«Το επάγγελμά μας δεν έχει ούτε γεωγραφικό, ούτε πληθυσμιακό, ούτε χιλιομετρικό περιορισμό. Το μόνο που απαιτείται είναι η εκπαίδευση», λέει ο Βασίλης Ντεληφιλιππίδης, πρόεδρος των Αθηναίων κρεοπωλών.

Πραγματικά, όσο κι αν αναζητήσαμε δεν είδαμε κανένα περιορισμό στην έκδοση άδειας κρεοπωλείου, εκτός των πολύ σχολαστικών (και δίκαια, αφού μιλάμε για ευαίσθητο είδος που αφορά τη διατροφή μας) απαιτήσεων εκπαίδευσης, ειδικών κατασκευών στο κατάστημα, ειδικών εξοπλισμών και άλλων που αφορούν υγειονομικούς κανονισμούς και μάλιστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να θυμίσουμε ότι οι κρεοπώλες εκπαιδεύονται από τη Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος, η οποία ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και σε αυτήν έχουν δικαίωμα φοίτησης απόφοιτοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης (υπάρχουν τέσσερις τέτοιες σχολές σε όλη τη χώρα).

«Είμαστε υπεύθυνοι για την υγεία του καταναλωτή», λέει ο κ. Ντεληφιλιππίδης. «Γι’ αυτό εκπαιδευόμαστε στη σχολή και μάλιστα ζητάμε την αναβάθμισή της. Γι’ αυτό κάθε τρία χρόνια μας ζητά ο ΕΦΕΤ να περνάμε σεμινάρια. Γι’ αυτό επιδιώξαμε και είμαστε από τα πρώτα επαγγέλματα που αποκτήσαμε επαγγελματικό περίγραμμα και μάλιστα πιστοποιημένο από το ΕΚΕΠΙΣ. Πώς είναι δυνατόν να θεωρούμαστε κλειστό επάγγελμα;».

Τι συζητείται

Βάσει του επικαιροποιημένου Μνημονίου, πρέπει τα επαγγέλματα να οδηγηθούν «σε άρση περιττών περιορισμών σύμφωνα με τις ορθές νομικές πρακτικές». Ως τέτοιοι περιττοί περιορισμοί θεωρούνται οι κατώτατες αμοιβές που έχουν θεσπισθεί σε συγκεκριμένα επαγγέλματα (νομικοί, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι). Αλλού πάλι αναφέρονται ως περιορισμοί οι ειδικές εξετάσεις αδειοδότησης. Μάλιστα όπως γράφεται, αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του Μνημονίου, κινδυνεύει η τέταρτη δόση του δανείου που περιμένει η χώρα μας.

Όπως και να εξετάσουμε όμως το θέμα των επαγγελμάτων, δεν υπάρχει κοινή συνισταμένη μεταξύ δικηγόρου ή φαρμακοποιού, και υδραυλικού, κομμωτή ή κρεοπώλη… Η συνύπαρξη όλων αυτών των επαγγελματικών κατηγοριών σε μια λίστα δημιουργεί σοβαρές υποψίες ως προς τη σκοπιμότητά της και οδηγεί σε συμπεράσματα που μιλούν για οργανωμένα συμφέροντα και επιδιώξεις οικονομικής εκμετάλλευσης συγκεκριμένων δραστηριοτήτων.

You might also like