Ολλανδία: Περισσότεροι οι χοίροι, λιγότεροι οι χοιροτρόφοι

Στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τους μικρούς παραγωγούς να συνεχίσουν την εκτροφή ζώων, και δεν είναι λίγες οι κραυγές απόγνωσης που ακούγονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε μερικές από αυτές τις χώρες μάλιστα έχει γίνει εμφανέστατη μια τάση συγκέντρωσης της παραγωγής. Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας στοιχεία από την εκτροφή χοίρων στην Ολλανδία. Σύμφωνα με τα στοιχεία λοιπόν της ολλανδικής στατιστικής υπηρεσίας, τα οποία αναδημοσιεύει το pigprogress.net, ο αριθμός των χοίρων στη χώρα έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο, αν και ο αριθμός των χοιροτροφείων έχει πέσει. Κατά μέσο όρο, τα ολλανδικά χοιροτροφεία κρατούν πάνω από 1.900 χοίρους – 200 περισσότερους από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Πρόκειται για την έβδομη συνεχόμενη ετήσια αύξηση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το σύνολο του πληθυσμού χοίρων στη χώρα αυξήθηκε κατά 1% τον τελευταίο χρόνο, ενώ οι χοιροτροφικές μονάδες μειώθηκαν κατά 7%. Επίσης ο αριθμός των χοιριδίων αυξήθηκε κατά 3% (από το 2001 έχει να παρατηρηθεί τέτοιο επίπεδο αύξησης).

Οι αναλυτές, εκτός από την οικονομική κρίση και την αύξηση του κόστους παραγωγής, «δείχνουν» και την νομοθεσία για τη διαχείριση της κοπριάς, ως υπεύθυνο για την τάση συγκέντρωσης της παραγωγής, καθώς οι μικρές εκμεταλλεύσεις οδηγούνται σε έξοδο από τον κλάδο.

You might also like