Εθνική συνεννόηση για την ΚΑΠ

Ενόψει της επίσημης ανακοίνωσης της Κομισιόν για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, που θα γίνει αύριο από τον Επίτροπο Γεωργίας Ντ. Τσίολος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδης, κάλεσε εκπροσώπους κομμάτων και αγροτικών φορέων σε κοινή σύσκεψη που έγινε χθες, με αντικείμενο τις προτάσεις της Κομισιόν και τις ελληνικές θέσεις.

Ήταν μια πρώτη συζήτηση για το θέμα, ενόψει μιας μακρτάς περιόδου διαπραγμάτευσης που πρόκειται να ακολουθήσει. Όπως μάλιστα δήλωσε ο υπουργός ΥΠΑΑ&Τ, η υπόθεση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής είναι μια εθνική υπόθεση τεράστιας σημασίας. «Η αγροτική μας ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια θα παίξει βασικό ρόλο στην οικονομία μας και γι’ αυτό πιστεύω ότι χρειάζεται μια μεγάλη εθνική συνεννόηση γύρω από αυτά τα θέματα, όχι μόνο στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, αλλά και στη διαδικασία της εφαρμογής της πολιτικής».

Στη σύσκεψη τα κόμματα και οι φορείς διατύπωσαν τις προτάσεις τους, ενώ ο κ. Σκανδαλίδης ακολουθώντας την οδό της πρωτοτυπίας ανάφερε ότι στην τελική διαπραγμάτευση «θα πάρω μαζί μου όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων και των φορέων προκειμένου να τη ζήσουν από κοντά και να αποφασίσουμε κάθε στιγμή αυτό που πρέπει να προτείνουμε και να γίνει». Κατά τις δηλώσεις πάντως που έχει κάνει ο υπουργός παλαιότερα αλλά και χθες, οι προτάσεις της Επιτροπής για τη νέα ΚΑΠ δεν είναι οι καλύρτερες δυνατές, είναι όμως θετικές αν ληφθεί υπόψη η οικονομική συγκυρία. «Εμείς όμως θα διεκδικήσουμε αυτά που διεκδικούσαμε από την αρχή, δηλαδή την αύξηση του προϋπολογισμού, τη δυνατότητα του κράτους – μέλους να ορίζει τον “ενεργό αγρότη”, τον τρόπο της περιφερειοποίησης και ό,τι έχει να κάνει με τη στροφή στην παραγωγή και την αγροτική ανάπτυξη».

You might also like